Relatietherapie                                                                  

 

Ook geschikt voor samengestelde gezinnen, aanstaande ouders en gezinnen waarbij ziekte een rol speelt.

 

Ik ben jullie vertaler als de weg naar begrijpen en begrip geblokkeerd lijkt

 

Niemand heeft je ooit geleerd hoe je een relatie moet onderhouden en wat er voor nodig is om in verbinding te blijven met elkaar. Het voorbeeld wat je uit je eigen jeugd kent is je referentiekader. Na de eerste verliefdheid-fase komt je relatie in de volgende, je hebt weer meer oog voor de  dagelijkse realiteit en je ziet je partner zonder een roze bril . De vlinders maken soms plaats voor uitdagingen; verschillende karakters, opgedane ervaringen, opvoeding, waarden en normen waar je samen handen en voeten aan mag geven. Communicatie, wederzijds respect en begrip zijn van belang om in verbinding te blijven. Je rugzak vol levenservaringen bepaalt hoe je naar de wereld kijkt en welke verwachtingen je hebt. Door het hebben van verschillende communicatiestijlen, begrijp je elkaar soms even niet en kun je bv van elkaar verwijderd raken. Ik kan jullie helpen met een vertaalslag te maken waardoor je elkaar weer neutraal gaat horen, zien en begrijpen. Vergeet niet dat in je relatie gekwetste kindstukken naar boven komen en dat deze losstaan van je partner maar dat je ze soms (on-)bewust op je partner projecteert. Zo kan het zijn dat er in de relatie verdedigingsmechanismen uit je verleden geactiveerd worden die voor relationele spanning zorgen.

Relatietherapie voor het (samengesteld) gezin. Samen in therapie gaan is niet alleen in het belang van jullie als partners maar ook voor eventueel betrokken kinderen. Als ouder ben je het referentiekader voor je kinderen, zij nemen veel van jullie relatie-gedrag over en gaan ook gebukt onder relatiecrises. Wat voor partner en opvoeder wil je zijn in het gezin en welke rollen vervullen jij en je partner, behalve de voorbeeldrol voor je kinderen.

Welke relatie- en gezinswaarden vind je belangrijk, komen ze overeen en hoe kom je hierin tot elkaar? Wat wil je je kinderen meegeven? Niet meteen opgeven aan elkaar, verantwoordelijkheid nemen, open staan voor verandering, verwachtingen bespreken, ondersteunende afspraken maken, goede communicatie, tijd vrijmaken voor je relatie, elkaars behoeften kennen en elkaar zien en horen.

Relatietherapie is niet alleen een investering voor jullie, het gaat ook over de toekomst en een gezonde ontwikkeling van je kinderen.

 

Communicatie is de sleutel

 

Ik ga met jullie in gesprek om te ontdekken wie jullie zijn, samen en als individu. We kijken naar jullie situatie en hoe deze er is ontstaan. We brengen bijvoorbeeld in beeld hoe familiebanden zijn, hoe generaties met elkaar omgaan, welk gedrag je onbewust is aangeleerd en hoe je hierin bewust ander gedrag kan inzetten. Aan de hand van jullie verhaal komen er thema's naar boven die we gaan bespreken en waaruit  een plan wordt opgesteld. Jullie krijgen nieuwe handvatten. Verandering heeft tijd nodig. Verwacht niet dat na een of twee gesprekken alles oplost. Geef jezelf en elkaar de ruimte om in je eigen tempo met de therapie thuis aan de slag te gaan. Ik geef jullie handvatten, uitdagingen en oefeningen om weer in verbinding te komen. 

 

Het besef dat er meerdere waarheden zijn en dat geen enkele relatie hetzelfde is, is het begin van verandering
Ik ga jullie helpen om met een andere bril naar elkaar te kijken


Sleur in je relatie en 'is dit het nou?' Opgestapelde frustraties, ergernissen en eenzaamheid. Spanningen, ruzie en een kille koelkast-sfeer zijn vaak het gevolg. Je herkent soms je partner niet meer als de persoon waar je voor viel.  "Het lijkt wel een andere man (vrouw)'. Jullie seksleven is veranderd. Spanningen, andere (bed-)behoeften en verschil in libido leiden tot verwijdering. Dit thema speelt in elke relatie op een eigen manier. Ik nodig jullie uit om vrijuit te praten over jullie seksleven, behoeften en ervaringen. 

 

De uitdaging is stellen in verbinding brengen en de liefde weer voor elkaar laten vinden en voelen

 

Vreemdgaan wil niet zeggen dat de relatie voorbij is, het is slechts een signaal, een uitnodiging tot verandering. Vreemdgaan doet pijn en je vertrouwen krijgt een klap. Ruzies, wantrouwen, onzekerheid en verdriet leiden vervolgens tot nog meer verwijdering. Je beschermingsmechanismen en verdedigingsmuur staan klaar om je te beschermen. Beiden zit je op je eigen eiland en je verliest elkaar steeds meer uit het oog.  Ik help jullie om elkaar weer te zien en vinden. Vergeet niet: degene die vreemdgaat lijdt ook.

 

Het vraagt moed en kwetsbaarheid om jezelf weer open te stellen naar elkaar en te vechten voor jullie liefde

Ik maak het onbesprokene op een manier bespreekbaar en waarborg jouw veiligheid

 

Relatie APK

Een relatie vraagt tijd en investering om op rolletjes te lopen. Samen in gesprek gaan, eenmaling of structureel, is een geschikte manier om gericht aan je relatie en onderlinge verbinding te werken. Tevens blijf je alert of je samen nog dezelfde koers vaart. Ik begeleid jullie onder andere in het gesprek, het verbeteren van de communicatie en steun jullie beiden in het bespreekbaar maken van onderwerpen die thuis moeilijker aan te kaarten zijn. Praten op neutraal terrein, met een neutraal persoon hebben veel effect. Ik maak in het gesprek vertaalslagen als jullie elkaars woorden op een andere manier interpreteren. Na een afspraak stuur ik jullie met andere handvatten, hoop, opluchting, inzichten en soms huiswerk naar huis. Natuurlijk kun je soms ook naar huis gaan met gemengde gevoelens, met pijn en verdriet. Ik wil benadrukken dat dat niet verkeerd is, er zijn op die momenten kwetsbaarheden en ervaringen in jou geraakt die je nog niet hebt verwerkt of je die lange tijd hebt vermeden. Schrijf ze op en neem deze mee naar een volgende afspraak of bel me op als je er veel last van hebt, dan geef ik je de steun die je op dat moment nodig hebt. Vaak hebben deze pijnen te maken met je verleden en wat je daarvan mee hebt genomen in je relatie. Pijnen en verdriet kunnen ook voortkomen uit je huidige relatie. Soms heb je niet door dat je verstrikt bent geraakt in ongezonde relatie waar je ofwel in je eentje last van hebt, ofwel beide partners. Daar gaan we naar kijken. Hoe meer je deelt, hoe verder je komt en hoe eerder verandering tot stand komt.

 

Een goede relatie hebben en houden is niet vanzelfsprekend